Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.
Yeey känner mig lite bättre idag.. Fortfarande lite öm i halsen men huvudet känns inte alls lika tjockt idag :D
Så nu sitter jag och dricker kaffe och ska snart peta i mig lite frukost och vänta på att Malin ska messa.. Hon är i skogen med hunden. Men en för lång promenad för min fis i denna kyla.. Så får bli 4a st korta promenader idag ist. Och känns som att det passar mitt onda bättre också.. 
Så jaaa sen blir det fika hos fina Malin. Och sen vet jag inte så mycket mer? Hoppas på att det kommer ut några nya lgh som jag kan söka.. Då jag inte alls verkar ha tur på min sida :(
Jaa det var till min fördel ;)

Idag har jag legat på soffan och bara varit trött ont i halsen och känner mig helt tjock i huvudet. Hoppas verkligen inte att jag ska bli sjuk.. Vore mindre kul.
Mamma har varit här idag så hon lagade middag till oss. Men hon glömde disken innan hon gick..*ss* 
Vilgot är nu rastad för natten och det är rätt mysigt att ha min hårboll hemma igen :D
Just nu kollar jag på Mammor & minimodeller på 3an. Ja dom är ju inte så extrema som dom i USA är iaf..

Snart blir det sängen och sova. En dag i morgon också. Hoppas jag mår lite bättre då. Hatar att vara sjuk och så det onda på det blir bara värre då. För jag är nästan som en karl när jag är sjuk. hehehe


Varför är det sån hysteri bland blivnade mammor om träning efter de har fött barn? Okej de som tränade innan. Men sen har vi oss latmaskar... *Ss* Själv tycker jag att om man går ut och går med barnvagnen varje dag då barn ändå ska få frisk luft. sen städar man ju hemma. Och ist för att ta bussen till affären så GÅ. gå bara för att handla 1 mjölk så förlorar man ju sina kilon som man har gått upp.
Jag har hund. Så blir ju minst 3 promenader per dag. och känns som att Maj verkligen är en bra månad och få barn. Inte för varmt och inte för kallt. och OM bebis skulle bli hungrig på en promenad så kan man amma..
varför lägg en sån press på sig själv innan barnen ens är ute om träning? Får man vatten i kroppen och går upp 30 kg så går man ser dom rätt fort också. Sluta tryck i er godis bara för att.. så är det klappat och klart. Och ett bra tips. SLUTA salta maten. Då salt binder vätska. Så fort jag plussade så slutade jag med att salta maten för salt binder vätskan i kroppen. Och vi får i oss så mycket salt iaf i den maten vi äter.

Nu ska jag dricka upp mitt kaffe :)


Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.
jag är sjukt trött och rastlös idag.. Men jag har ingen ork och det gör ont om jag gör för mycket.. Ja jag tycker lite synd om mig själv..*ss*
Jag ska snart ta hand om disken iaf o slänga lite soppor. Så ja det var det som hände i mitt roliga liv idag.. heehhe
Bebis kör lite gympa i magen just nu. Och jag börjar bli öm efter alla rörelser.. :P
Härligt och vakna och det är täckt med snö ute :D Dock tycker jag att våren kunde börja ist för vintern, vi är ju snart i Februari och NU ska det bli vinter? Förstår inte meningen..

Idag vaknade jag och kände mig bakfull ^^ Men hade en jätte trevlig kväll igår med massor utav trevligt sällskap. Kom hem runt 12 nått? Tyckte det räckte gott och väl då eftersom jag vaknade kl 4a igår på morgonen. Somnade om lite då och då. Men halv 7 gav jag upp.. Och idag vaknade jag först vid 7. Men somnade om till halv 10.. Helt underbart :D


Mellan benen känner helt okej idag, med tankte på hur mycket jag gick i går också.. 
Men vet iaf inte vad jag ska hitta på idag? Dricker kaffe nu iaf. Och har hoppat i mjukiskläderna som jag tänker gå i hela dagen kan jag lova :D

Hoppas Hoppas HOPPAS verkligen att jag hörde rätt igår.. Peppar peppar..

Igår hade jag jätte ont mellan benen eller ja i fogarna. Kunde knappt gå :( Idag känns det lite bättre men långt från bra. Är så lycklig över att jag är hundledig :D
Så idag blir det lugna puckar hemma. får nog stå ut med att det är lite skit i hörnen om det ska vara så här.
Idag blir det FEST iaf. ska bli kul.. Ska bara lyckas ta mig dit..*ss* Där kan jag ju sitta och sova över om jag inte kan/orkar gå hem. Så det löser sig..
Just nu sitter jag och dricker kaffe ska nog snart äta lite frukost. Vaknade innan 7 i morse så börjar bli lagom hungrig om jag säger så..*ss*


vad ska ni göra en lördag som denna?
God morgon. Idag är det onsdagen den 18/1.. Och det skulle ha varit min & Ts 6 års dag.. Trodde nästan att jag skulle känna mig lite nere. men icke. Är precis som vanligt, vad de nu egentligen är med alla hormoner..*ss*
Idag ska jag tvätta då ryggen känns rätt bra. Tog det helt lugnt i går just för att jag ska orka dag..
Är nu i vecka 25 o tycker att tiden bara springer iväg..
Och nu har jag bestämt mig för att sluta skriva på FB om bebis o lägga ut magbilder o allt. Eftersom jag vill veta hur pass mycket T vill veta. Har ju hans mamma på FB och några utav hans kompisar. Och jag vet att han kollar min sida via dom. Så nu är det slutkrivet. Allt kommer att hamna här :)
Nu ska jag dricka mitt kaffe och sen gå ut med min älskade lilla hårboll <3

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

 


Sovit som en stock inatt. Otroligt skönt faktiskt, eller a vaknade för att kissa bara.. hehe..
Hade en super trevlig dag & kväll hos min kära moster igår. Mycket skratt, go mat & trevligt sällskap :)
Nu ska jag upp till Sara, sen ska vi gå ut med barn och hund =)
Jag orkar fan inte vara ledsen något mer.. 
Varit inne på förlossningen idag. bebis pappa verkade inte ha en tanke på att komma med, han är lite sjuk o skulle hem till sin mamma för att äta middag. Men han har fan ork för att umgås med sin nya tjej..
Och det tar så jävla hårt. Hans roll ha redan börjat. Om han inte orkar följa med på sånt här hur ska det gå sen?
Jag orkar inte ens tvätta för jag har ont i svanken och nu har jag så ont i min mage hela tiden.. Kan iaf glädjas åt att min bebis är super frisk i magen o ligger inte stilla :)
Tycker mer synd om min hund som får ha mig ledsen mest hela tiden.. Han mår inte bra när jag inte mår bra. Jag får masa mig ut på långa promenader om jag så har lust eller inte. Visst det gör mig gott också. Men jag är ledsen och irreterad hela tiden. Och jag vill att min hund ska få må bra. skulle för allt i världen aldrig vilja ge upp han..
vill fan inte vara ledsen, men jag har ingen jävla aning  om vad jag ska ta mig till...
och less på kommentarer som vadå ska din hund lätta för att du mår dåligt? eeh aah för han mår fan inte bra om jag ska gå o vara ledsen...
Inte sovit sådär jätte bra i natt.. Typ lite oroligt. Men har fått sömn iaf så det känns bra. Så är rätt pigg idag :)
Så har tänt lite ljus här hemma och dricker kaffe o lyssnar på MTV.
Tisdag idag och det känns som onsdag.. så denna vecka lär väl säkert krypa fram. och har inget planerat tills Torsdag kväll heller. ska väl leka vuxen o tvätta o sånt där som jag absolut inte tycker är kul..
Hm undra om man ska försöka somna i tid? Jag har ju vänt lite på dygnet och i natt har jag inte sovit mycket alls men är iaf inte trött.. Eller ja det kan ju också bero på att jag inte har gjort något speciellt idag.. Då blir det ju typ som vila. Hehehe..
Har precis varit ute på kvälls rundan med hunden nu. Träffade Suzanne på vägen så hon följde med upp på en cig. Skönt med lite kvälls sällskap blir lätt lite ensamt ibland. Har märkt nu när jag är gravid att jag är mycket mer beroende utav sällskap än jag har varit innan. Lite halv jobbigt. För jag orkar inte heller alltid gå bort eller ha folk här. Ja tur att jag har min hårboll som håller mig sällskap iaf..*Ss*
Inte mycket på tv heller och jag orkar inte kolla på film i datorn heller för den delen..
Nu ska jag väl iaf borsta mina tänder o så..
Puss på er
Så nu har jag varit hemma i en timme drygt och jag är redan rastlös.. Haha. Känns rätt illa. Tänkte skura golvet då det är tassavtryck från Vilgot men det tar ju typ 30 sekunder i mitt lilla slott.. Så funderar på OM jag ska ta mig ork till att städa köket inne och utvändigt. Men får se om lusten faller mig in.
Dricker kaffe nu iaf. som jag har saknat mitt kaffe. Deras var inte lika gott..*ss* Man blir ju lixom van. pappa o dom har en sån där kaffe maskin hemma och jag är ju van vid mitt nes kaffe. Bästa :D
Har iaf varit så avkopplad hela helgen och haft tankarna på allt annat än de dåliga. Något jag verkligen behövde och känner mig värd att bara få vara. 
Vilgot har haft det super också. långa promenadet i skogen. Han & Vera ( Deras hund ) Har legat och sovit tillsammans vilket han aldrig gör med andra hundar. Precis som det ska vara. så min lillebror sa att om han inte jobbar när jag föder så åker han hit för att hämta hunden så får han vara med dom där ute. Vilket känns super bra för mig. Eftersom han verkligen trivs där ute :D
Vecka 23

Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.
I går drog jag från Bro vid 2.. Men klanten jag snubblade på mina egna fötter på g till bussen och landade på magen :( Var rätt orolig då inte lillan sparkade på länge i går. Men sen vid 3 på natten började hon sparka gärnet :)
Lillebror hämtade mig i sumpan i igår. Så åkte vi ut till pappa ute på svartsjö. Och vi åt god mat hela kvällen och hade det så jäkla trevligt :) 12 slaget var helt underbart här ute då man ser över hela hässelby så ni kan ju gissa hur mycket raketer jag såg i går :)
Sen fick tjejerna för sig att bada i i tjaa bubbelpoolen kan man väl kalla det utomhus på taket.. HAHA.. Galingar. Själv avstod jag då jag har UI så känns inte som en bra ide att bada fast att det är klor i vattnet..
Men ikväll tänker iaf jag använda deras mini spa. Är jag här ska jag passa på att avända det också. Lyxa till det lite. Har inte heller gjort många knop idag. Blivit serverad massa mat, hunden har varit i skogen på långa promenader medans jag har stannat kvar hemma här och kollar på film. Precis vad jag har behövt..
Att bara va, och slippa tänka på allt så jag har varit så sjukt avkopplad här. Så kanske jag kan komma hem som en ny människa och på lite bättre humör..
Nej nu är det tydligen mat igen..*Ss*